Masseuskamp

Fokkerij

In 1980 zijn we begonnen met het Swifter schaap. Ik heb me ook ongeveer 35 jaar heel intensief met het stamboek beziggehouden (bestuur en fokregistratie). Er is jarenlang op hoog niveau met de Swifters gefokt.

 

Nolana ooien1

Sinds 2018 zijn we in een keer overgestapt op het Nolana vleesschaap uit Duitsland. We konden een groot gedeelte van een goed bedrijf overnemen. Daardoor hebben we in een keer weer een normale leeftijdsopbouw in de kudde met bovendien hele mooie schapen.

Tot op dit moment zijn we zeer tevreden met dit ras. Het is een langgerekt en zwaar schaap. De vleesproductie is uitstekend.

Voor de beschrijving van het ras verwijs ik u naar de site van het Nolana schapenstamboek: www.nolana.nl

 

Men vraagt zich wel eens af of ik geen spijt heb van de overgang naar dit ras. Ik kan u zeggen dat ik spijt heb, dat ik dit niet 10 jaar eerder gedaan heb.

 

Het Nolana vleesschaap is normaal een goed hanteerbaar schaap. Bij de selectie wordt rekening gehouden met het karakter van de dieren. Karakter is immers wel degelijk erfelijk.

Om zoveel mogelijk compensatie paring bij de ooien toe te kunnen passen worden er relatief

veel rammen ingezet.

 

DWB1 04685

 

 

Er wordt geselecteerd op belangrijke genetisch kenmerken. Het resultaat is dat alle ooien en rammen het genotype ARR/ARR hebben en dus ongevoelig zijn voor scrapie en BSE

 

 Artikel in tijdschrift Boerenvee

 

 Meer foto's van onze Nolana's